Určite ste už počuli, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. A nie, nie je to len ďalšia fráza. Ďalšia vec je, že tieto raňajky musia byť správne zložené. Mal by byť zdravý, výživný, no zároveň ľahký a reagujúci na ranné potreby nášho tela. Čo to znamená?
Raňajky ako dobrý zvyk
Najdôležitejším dobrým zvykom je pravidelne raňajkovať (ráno, nie na poludnie či dokonca po práci). Ďalší zvyk, ktorý sa oplatí rozvíjať, je skladanie jedál vyváženým spôsobom, pretože všetko, čo jeme, ovplyvňuje náš organizmus. Preto každodenná strava potrebuje pestrú pestrú zeleninu a ovocie (stačí 400 g denne, v správnom pomere: 3/4 – zelenina a 1/4 – ovocie), mliečne výrobky alebo produkty rastlinného pôvodu, strukoviny a celozrnné obilniny, ale aj zdravé rastlinné tuky, napríklad olivový olej alebo tie, ktoré sú obsiahnuté v orechoch, semienkach a rybách.
Čo teda raňajkovať? Našou osvedčenou voľbou je jogurt – najlepšie prírodný, domáca granola z ovsených vločiek, s kokosom, čerstvým ovocím (teraz čučoriedkami) alebo hrozienkami.
Mliečne výrobky a výrobky na rastlinnej báze oceňujú odborníci na výživu a spotrebitela. Dôvod?
- mliečne výrobky, ako sú jogurty, sú cenným zdrojom dobre vstrebateľného vápnika – zložky potrebnej na udržanie zdravých kostí a zubov,
- mliečne výrobky a rastlinné produkty na báze sóje sú zdrojom plnohodnotných bielkovín s primeraným podielom exogénnych aminokyselín (t. j. tých, ktoré si telo nevie vyrobiť samo),
- proteín obsiahnutý v mliečnych výrobkoch je telom veľmi dobre absorbovaný.
V lete môžete pokojne siahnuť po flexitariánskej strave, teda takej, ktorá sa zameriava najmä na produkty rastlinného pôvodu, no umožňuje obmedzenú konzumáciu mäsa a rýb.
Podporujte lokálnych výrobcov
Časy, keď väčšina jedla pochádzala z neďalekého poľa, sú dávno preč. To však neznamená, že v roku 2022 nemôžeme siahnuť po lokálnych produktoch, teda vyrobených na Slovensku. Vo väčšine miest v súčasnosti nájdete obchody, ktoré sa špecializujú na predaj lokálnych potravín od okolitých pestovateľov alebo farmárov.