Kompostovanie je lacný a dobrý spôsob, ako získať plnohodnotné organické hnojivo. Jeho používaním sa rastlinám dodávajú nielen živiny, ale zlepšuje sa aj kvalita pôdy, obohacuje sa o humus a zlepšuje sa priepustnosť pôdy. Poradíme, čo a ako kompostovať.
Kompostovanie je prirodzená metóda neutralizácie a nakladania s odpadmi, ktorá spočíva v rozklade organickej hmoty mikroorganizmami. Kompostovaním organického odpadu môžeme získať cenné hnojivo – kompost.
Organický odpad skladujeme v kompostéri, ktorý je najlepšie umiestniť na mierne zatienené, menej frekventované miesto v záhrade. Ide o typický praktický prvok, ktorý nikdy nebude mať dekoratívne vlastnosti, práve naopak. Okrem toho rozložená organická hmota vyžaruje nepríjemný zápach. Dá sa oslabiť – pomocou rôznych prostriedkov –, ale charakteristický zápach sa úplne odstrániť nedá.
Kompostovanie: výhody a nevýhody kompostu
Výhodou kompostu je jeho všestrannosť – je vhodný na obohatenie všetkých druhov plodín. Je plne bezpečný. Pôsobí pomaly, postupne dodáva rastlinám potrebné makro a mikroživiny. Používa sa na zvýšenie úrodnosti ľahkých pôd a kyprenie hlinitých substrátov. Určitou nevýhodou je nedostatočná homogenita hnojiva – závisí od zloženia kompostovaných háld. Pri pestovaní pre vlastnú potrebu to nie je zvlášť významný nedostatok. Kompost treba využívať priebežne – skutočné zmeny substrátu a vzhľad pestovaných rastlín budú viditeľné po niekoľkých rokoch.
Kompostovanie: v čom kompostovať?
Kompostér si môžete kúpiť v záhradných centrách alebo online. Odporúčajú sa najmä termálne modely s biofiltráciou, segmentované a rotačné. Najčastejšie sú vyrobené z plastu. Ak sa chceme nielen zbaviť nechcených zvyškov, ale aj vyrobiť viac hnojiva (napr. na záhony a zeleninové záhrady), oplatí sa zvoliť kompostéry s objemom nad 1000 l.
Jednoduchú štruktúru si môžete postaviť aj sami. Zvyčajne pozostáva zo štyroch drevených stien (jedna odnímateľná) bez dna. Stavebný materiál je pokrytý čiernou fóliou – pre utesnenie a zvýšenie teploty kompostovania. Kompostér je čiastočne zakopaný v zemi. Bez ohľadu na formu je jeho účel rovnaký: výroba mulčovacieho materiálu alebo kompostového hnojiva. Proces však môže prebiehať v teplých (nad 50 stupňov C) alebo studených (prírodných) podmienkach.
Kompostovanie: čo sa dá kompostovať
Do kompostéra sa odporúča vkladať zvyšky rastlín – zvyšky z kosenia, odburiňovania, kosenia trávnika a čistenia plochy. Môže to byť teda tráva, drevité časti rastlín, zelenina, bylinky, ovocie, burina, korene a sušené kvety. Je dôležité, aby bol materiál čistý, t.j. nemal patogénne znaky a príznaky kŕmenia škodcami. Burinu treba umiestniť pred kvitnutím. Ak sa im podarí vyvinúť semená, môžu sa neskôr – po aplikácii hnojiva – vo veľkom rozmnožiť. Zo zvyškov z domu či farmy sú užitočné vaječné škrupiny, kávová a čajová usadenina, zvieracie exkrementy, slama, popol, zvyšky ovocia a zeleniny.
Zlepšenie kompostovania
Kompost by mal mať prístup vzduchu – potom sa rozloží bez hnitia. Preto sa oplatí obracať hromady každých pár týždňov. Materiál by nemal byť zhutnený. Na urýchlenie tvorby hnojiva sa oplatí pridať hnoj, rohovú múčku, vápno a tekutý hnoj z rastlín.