Šípky bývajú červené alebo oranžové, niekedy aj červené až čierne. Aj keď všetky šípkové kríky produkujú plody, do jedla najchutnejšie sú šípky z rodu Rosa rugosa. Šípky majú kyslú chuť pripomínajúcu brusnice. Mali by sa žať najlepšie po prvých mrazoch, vďaka ktorým získavajú jasne červenú farbu a mäkšiu konzistenciu.

V kuchyni sa dajú užívať mnohými spôsobmi. Čerstvé, sušené, či nakladané sa pridávajú do polievok, omáčok, sirupov, pudingov, marmelád, chlebov, koláčov alebo sa z nich robí džem či rôsol. Plod šípku obsahuje vo svojej vonkajšej vrstve až 150 semienok spočívajúcich v živnej pôde z drobunkých chĺpkov. Tieto chĺpky treba pred kulinárnym použitím šípok odstrániť.

Šípky niektorých druhov, najmä Rosa canina a Rosa Rugosa, sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorého obsahujú viac ako citrusové plody. Počas druhej svetovej vojny, keď bol obmedzený dovoz citrusových plodov do Veľkej Británie, sa zberali tony šípok z divokých kríkov a vyrábal sa z nich šípkový sirup ako zdroj vitamínu C pre deti.

Okrem použitia v kuchyni sú šípky cenené aj pre svoje liečebné vlastnosti. V roku 77 n. l. zaznamenal rímsky historik Plinius tridsaťdva ochorení, pri ktorých liečbe sa používali šípky. Šípky boli cenené aj v stredoveku. Nedávno sa ukázalo, že protizápalové účinky šípok prinášajú prospech pacientom s osteoartritídou v kolenách alebo bedrách. Toto ochorenie postihuje dnes státisíce ľudí. Je charakterizované miznutím chrupavky v kĺboch, vďaka čomu dochádza k treniu kostí o seba, čo spôsobuje bolesť a obmedzuje pohyblivosť.

Šípky majú kyslú chuť pripomínajúcu brusnice. Mali by sa žať najlepšie po prvých mrazíkoch, vďaka ktorým získavajú jasne červenú farbu a mäkšiu konzistenciu. V kuchyni sa dajú užívať mnohými spôsobmi. Čerstvé, sušené, či nakladané sa pridávajú do polievok, omáčok, sirupov, pudingov, marmelád, chlebov, koláčov alebo sa z nich robí džem či rosol. Plod šípky obsahuje vo svojej vonkajšej vrstve až 150 semienok spočívajúcich v živnej pôde z drobunkých chĺpkov. Tieto chĺpky treba pred kulinárnym použitím šípok odstrániť.

Šípky niektorých druhov, najmä Rosa canina a Rosa Rugosa, sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorého obsahujú viac ako citrusové plody. Počas druhej svetovej vojny, keď bol obmedzený dovoz citrusových plodov do Veľkej Británie, sa zbierali tony šípok z divokých kríkov a vyrábal sa z nich šípkový sirup ako zdroj vitamínu C pre deti. Okrem použitia v kuchyni sú šípky cenené aj pre svoje liečebné vlastnosti. V roku 77 n. l. zaznamenal rímsky historik Plinius tridsaťdva ochorení, pri ktorých liečbe sa používali šípky. Šípky boli cenené aj v stredoveku.

Nedávno sa ukázalo, že protizápalové účinky šípok prinášajú prospech pacientom s osteoartritídou v kolenách alebo bedrách. Toto ochorenie postihuje dnes stotisíce ľudí. Je charakterizované miznutím chrupavky v kĺboch, vďaka čomu dochádza k treniu kostí o seba, čo spôsobuje bolesť a obmedzuje pohyblivosť.