Rastlinná strava je v posledných rokoch čoraz populárnejšia. Rozhodnutie vzdať sa produktov živočíšneho pôvodu je často podporované mnohými argumentmi vrátane záujmu o dobré životné podmienky zvierat a prírodné prostredie. Napriek tomu v spoločnosti stále existuje veľa skreslení a mýtov o vegánskej strave. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na klady a zápory tohto spôsobu stravovania – možno stojí za to zmeniť stravovacie návyky?
Čo je to vlastne vegánstvo?
Vegánstvo je niekedy definované dvoma spôsobmi – pre niekoho je to iba spôsob stravovania, pre iného znamená celý životný štýl, ktorý spočíva v zrieknutí sa produktov živočíšneho pôvodu vo všetkých aspektoch života. Vegánska strava je o niečo reštriktívnejším rozšírením vegetariánskej stravy – jej pravidlá predpokladajú úplné vylúčenie mäsa (aj rýb a morských plodov!), ale aj vajec, mlieka a mliečnych výrobkov z denného jedálnička. Vegáni zakladajú svoju stravu len na produktoch rastlinného pôvodu. Môže to mať svoje dobré stránky?
Pozitíva vegánskej stravy
Rastlinná strava je už nejaký čas pod drobnohľadom vedcov z celého sveta. Z času na čas dostávame nové informácie, ktoré stavajú vegánstvo do stále lepšieho svetla. Tento životný štýl už dávno prestal niesť iba ideologické hodnoty – stal sa skutočným fenoménom vo svete dietetiky a medicíny.
Prvým dôvodom, prečo sa stať vegánom, je často starosť o životné prostredie. Početné vedecké štúdie potvrdzujú, že priemyselný chov zvierat vo veľkej miere prispieva k negatívnym klimatickým zmenám. Z dlhodobého hľadiska je prechod na rastlinnú stravu mimoriadne výhodný, pretože pestovanie rastlín je spojené s menším zaťažovaním životného prostredia a emisiami škodlivín. Vegánska strava prispieva okrem iného k zníženiu:
- potravinovej uhlíkovej stopy
- emisie skleníkových plynov
- spotreby vody
- erózie pôdy
To všetko pri zvyšovaní výmery ornej pôdy bez potreby odlesňovania.
Vegánom tiež nie je ľahostajné utrpenie zvierat. Z tohto dôvodu sa veľké množstvo z nich rozhodne pre pozitívne zmeny vo všetkých aspektoch života, vzdajú sa koženého oblečenia či kozmetiky testovanej na zvieratách.
Vegánska strava má pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie
Početné klinické štúdie potvrdzujú priaznivý vplyv rastlinnej stravy, vrátane vegánskej stravy, na kardiovaskulárny systém. Pozitívny efekt je z veľkej časti spôsobený nižším obsahom nasýtených tukov, soli, cukru a cholesterolu, so zvýšeným prísunom vlákniny a antioxidantov.
Vegánstvo vám môže priniesť zdravotné výhody, ako napríklad:
- zníženie krvného tlaku a zníženie rizika vysokého krvného tlaku
- zníženie hladiny celkového cholesterolu, LDL frakcie a triglyceridov v krvi
- zníženie oxidačného stresu
- regulácia viskozity krvi a lepšie zásobovanie tkanív kyslíkom
- zníženie stupňa poškodenia cievneho endotelu, čo zabraňuje rozvoju aterosklerózy a ischemickej choroby srdca
Musí mať vegánska strava aj nevýhody?
Odpoveď na túto otázku je jednoduchá – vegánska strava môže mať pri nekompetentnom vedení aj nevýhody. V prípade pestrého, dobre zostaveného jedálneho lístka môže byť vegánstvo optimálnym spôsobom výživy na dlhé roky. Akým nástrahám treba venovať osobitnú pozornosť, aby rastlinná strava nemala negatívny vplyv na zdravie a pohodu?
Vegánska strava môže byť zdravšou alternatívou klasického štýlu stravovania, no kľúčovou podmienkou je jej správna vyváženosť. Vegánsky jedálny lístok by mal byť dostatočne pestrý, aby pokryl dopyt po základných živinách. Majte na pamäti, že niektoré nedostatky sa môžu prejaviť dlho po prechode na vegánsku stravu, preto by ste mali pravidelne sledovať svoje zdravie. Výskum naznačuje, že vegáni môžu byť vystavení riziku nedostatkov v:
- vitamín B12
- vitamín D
- omega-3 mastné kyseliny
- Železo
- vápnik
- zinok
- jód
Chcete sa stať vegánom, ale v stravovacích témach ste začiatočník? Najlepšou možnosťou bude konzultácia s dietológom, ktorý vám pomôže bezpečne zaviesť nový štýl stravovania a vypracuje váš jedálny lístok tak, aby pokrýval potrebu všetkých makro a mikro prvkov.